Hur ett inredningsuppdrag kan gå till
Går du i tankar att anlita en inredare, ta hjälp med att fixa till inomhus eller planera i trädgården? Eller är du kanske bara nyfiken på hur det skulle kunna gå till? Kul! Här tänkte jag berätta lite om hur jag arbetar och hur en inredningskonsultation kan gå till.

Det börjar naturligtvis alltid med en kontakt mellan mig och uppdragsgivaren. Ett första möte som kan vara både fysiskt eller digitalt. Mina kunder är både privatpersoner och företag och jag arbetar med att inreda både inom- och utomhusmiljöer.
Det man vill ha hjälp med när man vänder sig till mig, kan till exempel vara att man upplever att man har svårt att få till en röd tråd hemma. Att det känns spretigt och inte alls harmoniskt. Ibland handlar det om ett enstaka rum och i andra fall flera rum, styling inför försäljning eller inredning av ett helt kontor.
Jag ställer massor av frågor i det första samtalet för att få en så tydlig bild som möjligt över vilka behov som finns och vilken stil, färger, material etc. kunden i fråga gillar och inte gillar. I vissa fall vet man väldigt tydligt vad man vill ha och vad man vill ha hjälp med, medan det i andra fall kan vara svårt för kunden att definiera och det kanske blir mer en känsla man beskriver. Här gäller det för mig att vara lyhörd för både behov och förutsättningar.

Sedan är det dags att ses på platsen för uppdraget om vi inte redan gjorde det i första mötet. Jag ställer fler frågor om jag känner att något fortfarande känns oklart. Jag fotar tar de mått jag behöver och ser mig om kring ordentligt. Här är det också viktigt att stämma av budget så att mitt förslag sedan hamnar på rätt nivå och att jag kan gå hem och arbeta fram ett förslag som hamnar i linje med det kunden förväntar sig.

Därefter börjar mitt arbete med att ta fram ett förslag. Jag ritar upp miljön eller rummet, skalenligt i ett program på datorn. Ibland finns det satta förutsättningar och dessa ritas in redan från början. Dessa förutsättningar kan exempelvis vara ett växthus, träd eller buskar i trädgården som man vill utgå ifrån eller en öppen spis i ett rum som ska vara en central del. Utifrån dessa förutsättningar blir det lättare för mig att avgöra t.ex. var en trädgårdsgång passar in eller hur stor soffa eller matgrupp som får plats.
Jag hämtar inspiration från olika håll och börjar sedan bygga fram ett förslag på en miljö som oftast består av både bilder och skisser.

Efter att förslaget presenterats för kunden och vi kommit överens så börjar ett gediget arbete med att hitta exakt rätt möbler, de rätta färgerna och de rätta materialvalen. Tygprover, mattprover, färgkartor och tapetprover används flitigt. Återbruk är viktigt för mig och det vävs alltid in i någon form. Beroende på storlek på projekt så har jag samarbetspartners som kontaktas och involveras om behov finns. Mitt arbete är fantastiskt och det jag uppskattar mest är alla möten med människor, att ingen dag är den andra lik och alla fantastiska miljöer som jag får vara en del av. Att få arbeta fritt och kreativt är en dröm för mig och på så sätt kan man faktiskt säga att jag lever min dröm! 😊
Går du i tankar att göra om hemma, på kontoret eller i trädgården? Tveka inte att höra av dig så kan jag berätta mer om vad jag kan göra för dig. 🏡
Planering av trädgårdsmiljöer
sofiabreitholtzRedigera”Planering av trädgårdsmiljöer”

Att inreda trädgårdar och uteplatser är något jag brinner lika mycket för som att inreda hem och arbetsplatser. En trädgård kan vara så mycket mer än en gräsmatta och rabatter. Att tänka efter lite extra innan man sätter igång kan verkligen göra stor skillnad. Precis som när jag inreder inomhus tänker jag golv, väggar och tak. Jag tar alltid med mig mina övergripande ledord i planeringen – det ska vara hållbart, harmoniskt och personligt.
Nedan bjuder jag på lite av det som jag alltid tar i beaktning när jag planerar en trädgård och självklart anpassas allt i samråd med kunden och utifrån de unika behov och förhållanden som råder.
Dela in trädgården i olika rum
När man planerar sin trädgård så är det alltid bra att fundera lite extra över vilka behov man har och utgå från det i kombination med storlek på ytan och väderstreck. Ett tips är att dela in trädgården i olika ”rum” och planera och inreda dessa ytor utifrån vad man huvudsakligen ska använda det till. ”Rummen” behöver inte vara jättestora men att ha olika avdelningar, kanske i olika väderstreck, kommer helt säkert göra att du får mer glädje av din trädgård och att miljön kommer att kännas mer harmonisk och inbjudande.

Äta – samlas många
En plats där man kan sitta ned med vänner och familj och äta tillsammans skänker så mycket glädje, så att planera för en plats med matbord och möjlighet att grilla är något som jag alltid rekommenderar.

Plats för återhämtning och vila
Tänk dig att sjunka ned i en mysig hörna i skuggan en varm sommardag. Kanske med en god bok och något kallt att dricka. Fåglarnas kvitter och humlornas surr i kombination med sommarens dofter är ovärderligt och en fantastisk källa till återhämtning. En loungegrupp, en hängmatta eller däckstolar, det är en smaksak men att ha en yta för vila och återhämtning i trädgården är ovärderligt.

Odla
Det är en riktigt härlig känsla att kunna plocka färska örter till middagen eller baka en paj av sin egen rabarber. Odla ska vara kul och man kan göra det precis hur litet eller stort man vill, men att odla är något jag rekommenderar och som höjer din trädgårdsupplevelse flera nivåer. Odla i krukor, i odlingslådor, på friland eller kanske t.o.m. i växthus. Kul för stora och små!

Bind samman med gångar
För att skapa harmoni och binda samman de olika rummen i trädgården kan man använda sig av gångar, stenläggningar eller enstaka plattor att kliva på. Att använda sig av runda former på exempelvis gångar eller rabatter ger en mjuk känsla och kontrasterar fint till mer kantiga altaner, staket och utemöbler.

Skapa rumskänsla utomhus
För att vi ska trivas och må bra i vår utemiljö brukar jag tänka golv, väggar och tak precis som när jag inreder inomhus. De olika rummen i trädgården känns ännu mer tilltalande och mysiga att vistas i om man avgränsar ytan något i form av tak och kanske en vägg åt något håll. Med det menar jag inte att man ska bygga in sin uteplats, utan taket kan bestå av ett parasoll, segelduk eller kanske ett träd som växer och breder ut sig. Väggen kan vara en spaljé med klätterväxter åt ett håll där man kanske ändå vill ha ett insynsskydd. Med golv tänker jag allt från gräsmatta till trädäck och stenlagda gångar. Lite lekfull belysning i form av ljusslingor och lyktor i olika storlekar bidrar också till mysfaktorn att man verkligen vill stanna kvar utomhus hela kvällen.
